niedziela, 3 lutego 2013

Ryż trochę inaczej (z kurkumą)

Kto lubi ryż palec pod budkę ;)
My lubimy. My czyli nasza trzyosobowa rodzina. Ryż może nie tak często gości na naszych talerzach jak makarony ale myślę, że i tak mamy dobrą średnią.
Postanowiłam się z wami podzielić przepisem na ryż tak trochę po innemu. Sam ryż ugotowany jest nudny jak dla mnie dlatego jeśli mam go podać zamiast np ziemniaków to często robię go tak:

Ryż gotujemy :D Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju/oliwy wrzucamy ryż. Solimy (ja nigdy nie solę niczego podczas gotowania), pieprzymy, dodajemy kurkumę - daje nam przepiękny żółty kolor ;). Podgrzewamy ryż, następnie dodaję trochę sosu sojowego oraz oleju sezamowego. Leję na oko ale na początek można dodać sos oraz olej w stosunku 1:1 (po łyżce) i samemu sprawdzić czy woli się jednak nieco więcej sosu czy nieco więcej oleju.

Ryż podany w ten sposób jest na prawdę pyszny. Często podaję go do jakiejś rybki albo curry :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz